Veštačka inteligencija stigla u srpsku poljoprivredu i menja je na bolje

U rimsko doba poljoprivrednicima je dobro donosila boginja Ceres, a savremenim ratarima puno dobrog pružiće projekat koji nosi njeno ime. Ceres (CERES) projekat za poljoprivrednike u Srbiji tek će da znači mnogo – pomoći će im da na osnovu podataka dobijenih primenom novih tehnologija donesu korisne i pravovremene odluke važne za uspešnu proizvodnju, to jest uspešan biznis. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji moći će da povećaju prinose, smanje ili izbegnu štetu, procene rizike, isplaniraju proizvodnju…

Reč je o projektu stručnjaka Građevinskog fakulteta i Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kojim se, uz pomoć Fonda za nauku, razvijaju algoritmi zasnovani na veštačkoj inteligenciji kako bi na osnovu brojnih dostupnih podataka i satelitskih snimaka poljoprivrednici mogli da planiraju i unapređuju proizvodnju. Formalni naslov projekta CERES je “Informacije bazirane na satelitskom osmatranju Zemlje za pametniju poljoprivredu i regenerativnu poljoprivredu”.

-Koriste se informacije dobijene na osnovu satelitskog posmatranja Zemlje kojih ima veoma mnogo, sa različitih satelitskih misija, kao i meteorološki i drugi podaci vezani za useve, prinose, bolesti. Analiziraju se metodama veštačke inteligencije i izdvajaju one korisne za poljoprivrednike, objašnjava Dr Dragutin Protić docent na Građevinskom fakultetu. 

Pročitajte još na linku.

Podeli:

Ostale novosti

Konferencija “AI in Agriculture”

U okviru konferencije za primenjenu veštačku inteligenciju održane u Kragujevcu prezentovan je rad:
M. Kovacevic, P. Burasc, B. Bajat, M. Kilibarda , AI in Agriculture, 11st Serbian International Conference on Applied Artificial Intelligence (SICAAI)

Rad u Časopisu “Peerj”

Milan Kilibarda i Ognjen Antonijević su učestvovali u istraživanju publikovanom pod naslovom “A spatiotemporal ensemble Machine Learning framework for generating land use/land cover time-series maps for Europe (2000–2019) based on LUCAS, CORINE and GLAD Landsat” koje je usko vezano za ciljeve CERES projekta.

Rad u Časopisu “Frontiers”

U okviru projekta CERES publikovan je rad na temu transfera znanja mašinskog učenja za proračun organskog ugljenika u zemljištu kada su poznati drugi fizički i hemijski parametri.

Pošaljite nam poruku